Duševní a fyzický růst dítěte je umožněn pouze prostřednictvím pestré a pravidelné stravy s dostatečným obsahem všech základních živin a mikronutrientů.
pro bližší informace klikněte na odkaz, o který máte zájem
Snídaně - sypání

celozrnné cereálie s mlékem, ovesná kaše s kousky jablka, rozinkami a skořicí, cereální sušenky s mlékem a mandarinka, müsli s hroznovým vínem a oříšky, bílý jogurt s lesními plody
kobliha s marmeládou, uzeniny, párky s hořčicí, míchaná vajíčka se slaninou, rohlík s máslem, croissant
Přesnídávka- zeleninově ovocný základ

Je důležité i ve škole zdůraznit pitný režim, ve kterém zásadně preferujeme neslazené tekutiny – ideálně pramenitou vodu a též denně netučné mléko. Odmítnout bychom měli sycené limonády, neředěné džusy a ledové čaje. Neexistuje žádný důvod, proč by měly mít tekutiny na pitný režim jakoukoliv chuťovou stopu, natož sladkou. Jakákoliv příměs ve vodě představuje jídlo s energetickou hodnotou.
pšenično-žitný chléb s kvalitním rostlinným tukem, plátkem tvrdého sýra, paprikou, celozrnný rohlík s tvarohovou pomazánkou a ředkvičkami, zeleninový salát se sýrem v krabičce, zeleninový salát zavinutý v pita chlebu, domácí ovocný salát v krabičce, pro malé děti různé druhy ovoce a zeleniny nakrájené na kostičky či na lodičky.
tukový rohlík s máslem a salámem anebo paštikou, párek v rohlíku, plněný croissant, buchty, koláče
Oběd ve školní jídelně

Rodina může jen stěží garantovat náročné normy kladené na racionální skladbu poledního jídla, které má již obsahovat vyvážený poměr všech základních složek: polysacharidů, kvalitních plnohodnotných bílkovin, vhodných tuků a mikronutrientů, včetně potřebné pestrosti. Ve školní jídelně se má dítě setkat se všemi druhy potravin, které mu nemusí vždy chutnat, protože filozofií není jídlo pro chuť, ale primárně pro energetickou nutnost. Tomu odpovídá ono známé: „Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili!“. Tlak rodičů by měl v této oblasti na školní jídelny být především ve směru zařazování zeleninových salátů a ne na chutnost pokrmů za všech okolností.
obědy v rámci školní jídelny s důrazem na minimalizaci nevhodných způsobů přípravy, jakými jsou smažení, zahušťování jídel bílou moukou jídel s přídavkem jednoduchých cukrů, s doporučením zmenšení přílohy a navýšení oblohy
vynechávání obědů v doporučeném čase, obědy připravované doma rodiči, prarodiči podle chuťových preferencí dítěte – často neadekvátně kvalitativně i kvantitativně
Svačina ovocně mléčná

ovocný netučný jogurt a hruška, bílý jogurt se skořicí a pomeranč, cottage sýr s okurkou, mléčný nápoj a müsli tyčinka, ovocný tvaroh s jahodami.
slané pochutiny, různé sladkosti jako čokoládové tyčinky a sušenky, bílé pečivo s máslem a uzeninou, různé sladké pečivo z listového těsta
Večeře - středomořská strava


Význam tuku ve večeřích je podmíněn jeho hlavním významem ve výživě, kdy tuk zajišťuje bazální energetickou spotřebu. Mobilizace této energie je relativně pomalá, tak jako bazální metabolismus a růst. Nejen příjem stravy, ale ani růst není v organismu kontinuální a proto se tuková tkáň stala hned po vodě a bílkovinách třetí největší součástí těla.
Člověk neroste v bdělém stavu, ale především v období spánku. Regulaci růstu řídí růstový hormon, který se vyplavuje právě především v období spánku. I proto u dětí tak důrazně bráníme dostatečně dlouhý, minimálně 7-8 hodinový spánek. Zároveň k tomu bychom měli přizpůsobovat dynamiku příjmu jednotlivých složek stravy během dne. Složeným cukrům (rychlá energie) rezervujeme dopoledne pro aktivní práci, kvalitním bílkovinám poledne ( k podpoře růstu ) a odpoledne s večerem ponecháme pro zdárný růst vhodným tukům.
V období růstu se doporučuje pravidlo, že tuky s trojnásobně vyšší energetickou dostupností než cukry mají reprezentovat 30-35% denního příjmu, a to v poměru:
- jedna třetina živočišné tuky a dvě třetiny rostlinné tuky. Protože denní limit pro živočišné tuky překročíme snadno pouhou konzumací skrytých tuků (tučné uzeniny, mléčné výrobky), nezbývá mnoho prostoru pro konzumaci zjevných živočišných tuků jako je máslo nebo sádlo
-
je vhodné rozlišovat tuky na „dobré“ (rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, rybí tuk) a „špatné“ ( převážně živočišného původu – zvyšují hladinu cholesterolu v krvi)
- pět poměrů omega 6 ku jednomu poměru omega 3 nenasycených mastných kyselin
- a maximálně s 1% trans nenasycených mastných kyselin.
Ovšem na tuky je třeba dávat si pozor . Organismus si je totiž nevybírá a vzhledem k tomu, že energetický výdaj je poměrně veliký, zpracuje organismus tuky prakticky z čehokoliv , co mu nabídneme. I díky tomu jsou v současné době nositelem ekologie potravin právě především tuky. Nejde jen o zdroje tuku, ale také o to, jaké potraviny v sobě tuky obsahují. Ekologie potravin nesená tukovou složkou hraje především význam v období růstu.
Mezi jednotlivými jídly dodržujeme pravidelné časové odstupy průměrně 3 hodiny a poslední jídlo dne, večeře, by mělo být minimálně 2-3 hodiny před spaním. Nezapomínat na zařazování ryb do jídelníčku aspoň 1x týdně.
špagety s domácí rajčatovou omáčkou, kvalitním sýrem a hlávkovým salátem, kebab se zeleninou, lasagne, rizoto, džuveč, paella, rizoto se zeleninovým salátem, zapečená zelenina s rýží a ledový salát, mořská ryba na grilu s restovanými brambory a ředkvičkou, pizza s bohatou zeleninovou oblohou a rajčatovým salátem, mozarella na rajčatech s olivovým olejem a balzamikovým octem s celozrnnou bulkou.
smažený řízek event. smažený sýr s hranolkami, párky a smažená vejce s bílým pečivem a hořčicí, uzeniny a paštiky s pečivem, sladké moučníky, chleba
Sladkosti - součást života
Cenový index cukrovinek se odvíjí především od cenové hladiny cukru, který má desetinovou maximálně třetinovou inflační hladinu oproti čerstvému ovoci. Cukrovinky se tak dostávají v průběhu času do výhodného výprodejového postavení. Cenová hladina cukrovinek, snacků a sycených nápojů se za desetiletí prakticky nezměnila oproti mléčným výrobkům, ovoci a o ekologicky přijatelných potravinách nemluvě. Nelze se proto ani divit, že sladkosti se stali univerzální odměnou všech dětský soutěží, když se nedostává financí – medaile z čokolády, plné hrstě bonbónů, sladkosti za každou maličkost místo diplomu a veřejného ocenění. Klasický vavřínový věnec na stupínku už ani žádné dítě nepozná.
Když sladkosti pro šťastný úsměv, tak vybírat ty, které můžeme řadit spíše k plnohodnotným potravinám. Místo bonbonu, medvídků, tatranek, čokolád – čerstvé, sušené nebo kandované ovoce, oříšky v čokoládě, muslli sušenky apod. Na školní výlet lze dát dětem pytle bonbonů, z kterých jim je zle, a nebo mohou šustit s pytlíky oříšků, které se loupou – neloupané pistácie, burské oříšky, slunečnicová a dýňová semínka apod. Rozhodně budou originální a ostatní děti jim budou závidět.
Podrobnější informace naleznete v publikaci S dětmi proti obezitě