Můj talíř, z kterého jím

Raspberry-food-4178406-1280-1024V současné době se prosazuje funkční koncept Můj talíř (MyPlate), který srozumitelně definuje každou denní porci. Koncept Můj talíř je jednoduchý, didakticky zpracovaný a srozumitelný pro širokou veřejnost. Hlavní jídla se servírují na talíř příslušné národnosti a podle věku. Nikdy by na něm neměla chybět zeleninová obloha a ovoce.

můj talíř trá+V tomto konceptu jsou základem snídaně polysacharidy s ovocem, základem dopolední svačiny polysacharidy s živočišnými bílkovinami a ovocem nebo zeleninou, na oběd vyvážená porce sacharidů, bílkovin a tuků se zeleninovou oblohou, na odpoledne polysacharidy s rostlinným tukem a ovocem a na večeři polysacharidy s bílkovinami a navýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin. Obecně se snaží snižovat příjem živočišných tuků. Pro hlavní polední a večerní porce je nejvhodnější úprava jedním technologickým procesem s preferencí vaření, pečení, zapékání a dušení. Na dochucování se preferují různé druhy bylinek a solí se jen omezeně. Obecně se nenutí porce dojídat nebo se nenabízí přídavek, pokud si neřekne dítě samo. V konceptu „Můj talíř“ nechybí příbory, ani prostírání které definuje správné stolování a ani pohár s mlékem nebo pramenitou vodou.
zarovkaV současné době sháníme sponzora pro sestavení srozumitelných Mých talířů pro jednotlivé věkové skupiny. Do té doby si musíte talíře sestavovat samiNechcete přispět na vytvoření Můj talíř?