V současné době se prosazuje funkční koncept Můj talíř (MyPlate), který srozumitelně definuje každou denní porci. Koncept Můj talíř je jednoduchý, didakticky zpracovaný a srozumitelný pro širokou veřejnost. Hlavní jídla se servírují na talíř příslušné národnosti a podle věku. Nikdy by na něm neměla chybět zeleninová obloha a ovoce.
V tomto konceptu jsou základem snídaně polysacharidy s ovocem, základem dopolední svačiny polysacharidy s živočišnými bílkovinami a ovocem nebo zeleninou, na oběd vyvážená porce sacharidů, bílkovin a tuků se zeleninovou oblohou, na odpoledne polysacharidy s rostlinným tukem a ovocem a na večeři polysacharidy s bílkovinami a navýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin. Obecně se snaží snižovat příjem živočišných tuků. Pro hlavní polední a večerní porce je nejvhodnější úprava jedním technologickým procesem s preferencí vaření, pečení, zapékání a dušení. Na dochucování se preferují různé druhy bylinek a solí se jen omezeně. Obecně se nenutí porce dojídat nebo se nenabízí přídavek, pokud si neřekne dítě samo. V konceptu „Můj talíř“ nechybí příbory, ani prostírání které definuje správné stolování a ani pohár s mlékem nebo pramenitou vodou.